17 Mart 2018 Cumartesi

Soğanın ve Soğan Suyunun Faydaları


Soğan hepimizin evinden eksik olmayan hemen hemen her yemekte kullanılan, evlerimizin vazgeçilmezleri arasında en başta bulunan eksikliğini her zaman hissettiğimiz bir sebzedir. Keskin ve güçlü kokusu sayesinde bazı insanlar yemeyi sevmese de yemekten çekinse bile faydaları tartışılmaz bir bitkidir. Yaz aylarında taze olan bitki, kış aylarında ise kuru olarak yemeklerimizin yanında salatalarımızda da yerlerini alırlar. Sarı soğan daha az acı olması, kırmızı olan çokça bulunması, mor olan ise acı olması sebepleriyle tercih edilir.

16 Mart 2018 Cuma

Mandalina


Ülkemizde ege ve akdeniz bölgesinde yetişen kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan mandalini hepimiz bilir ve severiz. Turunçgillerden, ılıman iklimlerde yetişen ve portakala çok benzeyen bir ağaçtan yetişen turuncu renkli, tatlı, kokulu, lezzetli bir meyvedir mandalin.
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren besin kaynaklarından en başta gelenlerindendir.
Mandalina ağacı, kuraklığa portakaldan daha dayanıklıdır. Meyveleri soğuktan kolayca hasar görür. Sonbaharın erken döneminde yetişir. Don olayına maruz kalmadığı sürece ağaçta kalabilir. Ağacın soğuk direnci yüksektir; -15º C’de bile hayatta kalır. Mandalina ağacı bazı çeşitlerinde portakaldan daha küçük iken bazı çeşitlerinde aynı boydadır.

3 Mart 2018 Cumartesi

Brokolinin Faydalari

Lahanagillerailesinin üyesi olan brokoli İtalya ile birlikte anılan ve o bölge ile özdeşleşmiş bir sebzedir. Brokolinin dünyaya yayılması ve tanınması 1900’lü yıllarda olmuştur. Günümüze gelindiğinde brokoli, her ne kadar en popüler sebzeler listesinde kendisine yer bulamasa da en faydaları sebzeler listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Son yıllarda ülkemizde üretimi arttığından temininde güçlük çekilmemektedir. Pazarlarda ve manavlarda kolaylıkla bulunabilmektedir. Yapılan araştırmalarda brokolinin havuçtan çok daha fazla karoten içerdiği görülmüştür. Hem suyu hem de kendisi tüketilebilecek en iyi sebzelerden olduğu kabul edilmektedir. Brokoli salatası ya da yemeği yapılarak tüketilebileceği gibi haşlanarak suyu da tüketilmektedir.