Sayfalar

17 Şubat 2018 Cumartesi

Fesleğen | Reyhan | Peslan

Bir çoğumuz güzel kokusu için evlerimizde saklılarda besler, büyütürüz. Peki fesleğenin ne olduğunu biliyormuyuz.???
 Köylerde Reyhan (fesleğen) kokusu için bahçelerde ve avlularda yetiştirilir. Çoğu kişi sadece koklar. Şifası bilinmez. Halbuki reyhan soğuk rahatsızlıkları, anne sütü artıcı etkileriyle eve içinde bulunan bir şifa kaynağıdır. Bilinen  bir yan etkisi yoktur.

Şifası

Boğmaca : Fesleğen kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Öksürük, Nezle : Reyhan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak özellikle eski çağlarda Çin, Yunanlılar, Romalılar, Hindular ve Babilliler tarafından  bağırsak solucanları ve parazitleri atılması için kullanılmıştır.
Sarımsak yaklaşık olarak 60 tür mantar çeşitlerini, 20 tür bakteri çeşitlerini ve en güçlü virüslerin bile öldürülmesinde etkilidir.  Bu parazitleri öldürüyor ve ikincil mantar enfeksiyonlarının kontrolünde, hafifçe eleme uyarıcı ise detoks ve parazit toksinlerin neden olduğu oksidasyona karşı korunması için antioksidan özelliklere sahip bir geçmişe sahiptir. Bu parazitleri öldürmede aktif bileşikler olan allicin ve ajoene sarımsak bünyesinde bol miktarlarda bulunmaktadır. Sarımsak bağırsaklarda meydana gelen ve besin zehirlenmelerine sebebiyet veren bakterileri öldürmekte 100 kat etkili antibiyotiklerden biri olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

Adaçayının Faydaları

Yurdumuzda Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. İzmir Bölgesinde ise tarımı yapılmaktadır. Adaçayının Latince adı Salvia’dır. Latince bu isim iyileştirici anlamında kullanılır. Adaçayının 90’a yakın çeşidi olduğu göz önüne alınırsa Akdeniz ve Ege Bölgesinin kıyı kesimlerinde olduğu kadar batı Anadoluda’da bu bitkinin doğal olarak yetişmesi normaldir. Adaçayı bitkisinin en çok kullanılan üç türü vardır. Bunlar Tıbbi adaçayı, Ayıkulağı ve Anadolu Adaçayı‘dır. Bahçelerde ve Ege’nin kıyı bölgelerinde tarımıda yapılmaktadır.