Sayfalar

1 Nisan 2018 Pazar

Havuç Nedir? Faydaları Nelerdir?


Havuç çok fazla tüketilen besinlerin başında gelir. Salatalarda ve yemeklerde yerini alır. Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
Faydaları
Havuç Kalp Hastalığı İçin Faydalıdır: Havucun çok iyi bir antioksidan olduğu kesin. Bu özelliği ile hem serbest radikallere karşı mücadele noktasında hemde kanın temizlenmesi ve sürkilasyonunu hızlandırma noktasında önemli görevler üstlenmektedir. Damarlarda tıkanmaya izin vermediği için kalp sağlığını korur, tıkanmadan dolayı kaynaklanan aşırı yorgunluğu engeller. Ayrıca damarların tıkanması dahil birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayarak genel anlamda sağlığı korur.
Havuç Kanserle Mücadele Eder: Zengin miktarda beta karoten içeren havuç, kanseri önlemede çok önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca bu konuyla alakalı olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalar, havucun prostat kanserine karşı koruyucu özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, yine sigara kullanan ve düzenli olarak havuç tüketen kişilerin sigara kullanıp havuç tüketmeyen kişilerden daha az kansere yakalandıkları ortaya konulmuştur. Bu araştırma sonuçlarına bakarak havucun sigara içen kişilerde akciğerde meydana getirdiği tahribatları giderdiğini söyleyebiliriz.
Bütün bunların dışında havuç ekstresi lösemi hüclerlerini öldürür ve ayrıca içerdiği beta karoten son zamanlarda çok sık rastlanan kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bu yüzden havuç tüketiminin düzenli bir şekilde yapılması çok riskli ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranını azaltmaktadır.
Ayrıca havucun içerdiği diğer önemli maddeler falcarinol, doğal taksin içerir. Bu içerik sayesinde tümörlerin gelişmesine engel olurken, tümöre neden olan unsurların ortadan kalmasına katkı sağlar. Ayrıca mantar hastalıklarına karşı da çok etkilidir.
Havucun Gözlere Faydaları: A vitamini eksiği gözlerimizde bazı görme sorunlarına neden olmaktadır. Beta karoten açısından zengin yiyecekler yemek, göz sağlığı için çok önemlidir. Havuç, A vitaminini bol miktarda içerdiği için göz sağlığına direkt katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yaşlanmadan dolayı meydana gelen göz hastalıklarına karşı da koruma sağlamaktadır. Yaygın bir göz hastalığı olan katarakta yakalanma riskini de azaltır.
Havuç Beyin Sağlığı için Önemli Bir Besindir: Havucun içerdiği maddeler beyin sağlığı için de önemlidir. Sinir hücreleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Hasar gören beyin hücrelerinin onarılmasına yardımcı olur. Darbe ve yaşlanmadan meydana gelen unutkanlık, bunama gibi hastalılara karşı beyin sağlığını korur. Düşünceleri zinde tutar. Rahatlatıcı ve strese karşı mücadele direncini arttırır.
Bağırsaklar İçin Faydalıdır: Havuç, içerdiği lifler ile sindirim sitemi için çok önemli bir besin kaynağıdır. Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile sindirim sistemini temizler.
Hücrelerin Yenilenmesini Ve Onarılmasını Sağlar: Herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş hücrelerin onarılmasında önemli rol oynar. Hücrelerin mikrop ve virüsler karşısında mücadele gücünü arttırırlar.
Sağlıklı ve Parlak Ciltler İçin Havuç: Antioksidan özelliğinden dolayı genel anlamda cildi korur ve temizler. Güneş ışınlarına karşı vücudu koruyucu özelliği vardır. Cilt, saç ve tırnaklarda vitamin eksikliğinden dolayı meydana gelen kuruluk ve kırılganlığı ortadan kaldırır. Ayrıca bol miktarda A vitamini içerdiği için akne, kara lekeler ve kuru cilt sorunlarına karşı etkili olabilir. Özellikle kış aylarında kuru ciltlerde meydana gelen kaşıntı ve döküntüleri giderme noktasına yardımcı olabilir. Havuç suyu, cilt üzerine de uygulanabilir. Böylece maksimum verim almak mümkündür.
Havucun Antiseptik Gücü: Havuç birçok hastalığa şifa ve alternatif tedavi olarak bilinmesinin dışında enfeksiyonları da önleyici özelliği ile bilinir. Rendelenmiş, ezilmiş veya haşlanmış havuçları cilt üzerine uygulamak, deride meydana gelen enfeksiyonları giderebilir. Bunun yanında aynı şekilde tüketilerek bünyenin iç organlarında meydana gelen alerji ve enfeksiyonların ortadan kalkmasında etkili olabilir.
Vücudu Temizler: Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini, vücutta bulunan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğer ve safrada oluşan yağları azaltır. Bunların yanında havucun içerdiği bol miktarda lifler, kolon temizliğine yardımcı olur ve artıkların atılması için hareket kabiliyetini arttırır.
Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Havuç: Havucun diş ve diş etleri içinde çok önemli bir besin olduğunu çok az kişi bilir. Bu yüzden diş macunu sektöründe çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde sakızlarda da kullanılır. Havuçlar çiğ olarak tüketildiğinde dişleri aynı diş fırçası gibi temizler. Ağız sağlığı için de önemlidir. Tükürük bezlerinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarına yardımcı olur. Ağız içerisinde oluşan zararlı asit ve bakterileri ortadan kaldırır. Havucun içerdiği diğer mineraller diş hastalıklarından korur.
İnme ve Felç Vakalarını Azaltır: Amerika'da yapılan bir araştırma sonucuna göre düzenli olarak havuç tüketenlerin havuç tüketmeyenlere oranla daha az inme, felç gibi hastalıklara yakalandığını ortaya koymuştur.
Havuç suyu her derde deva
Şekersiz tadı ve muhteşem rengiyle havuç hemen hemen herkesin sevdiği bir besindir. İçeriğinde bulunan vitamin ve minerallerle de besin zincirinde önemli bir yer tutan havucun suyunu sıkarak da tüketebilirsiniz.
Havuç suyu (susuzluğu giderir), Havuç salatası, Havuç turşusu, Havuç tohumu ve Havuç yaprağı salatası şifa verir.
İçindekiler:
§  Likopin
§  Karotin
§  A,B,Bz,C,E,K,PP Vitaminleri
§  Pantoten
§  Foliasitleri
§  %8 Şeker
§  Fosfor %20
§  Kolik
§  Nişasta
§  Pektin
§  Selüloz
§  Uçucu yağ
§  Yağ
Yan Tesiri:
Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, fazla yenildiğinde vücut rengi olur. Günde birkaç kilo yenecek olursa baş ağrısı yapabilir.
Telafisi:
Yemeye ara verilirse vücudda sarılıklar gider, acı bademle yenirse baş ağrısı yapmaz.
Şifası:
1.    Gözün görme gücünü artırır: İçinde bol miktarda A vitamini olduğundan gözün görme gücünü artırır. Şoförlere  üzümle beraber yemesini tavsiye ederiz.
2.    Güneş Yanığı: Havuç rendelenir, lapa yapılıp güneş yanığı olan yere başarıyla tatbik edilir.
3.    Hamilelikte: Hamile kadınlar bebek ve kendi sağlıkları için havuç suyu içmelidirler. bunun yanında üzüm , ayva suyu tavsiye edilir.
4.    Kuvvet verici: Havuç tohumları balla macun yapılır veya havuç suyu içilir.
5.    Aybaşı kanamalarını söktürür: Havuç tohumları suda (Biberiye, civap perçemi (aıdır) olursa daha iyi olur) kaynatılıp içilir.
6.    Solucanlar: Çocukların bağırsaklarındaki solucanlar için sabah aç iken havuç tohumu kaynatılarak içilir.
7.    Anne sütünü artırır: Havuç yemek, havuç suyu içmek, havuç tohumunu balla karıştırıp yemek anne sütünü artırır.
8.    Dalak ve Karaciğer hastalıklarında: Havuç turşusu, havuç rendesi, sirke ve tuzla yapılan havuç salatası çok iyi gelir.
9.    Ses Kısıklığı: Havuç suyu balla tatlandırılıp gün boyu sıcak olarak içilir.
10.  Anjin, Öksürük: Havuç suyu balla tatlandırılıp gün boyu sıcak içilir.
11.  Ekzama, mayasıl, kaşıntı: Havuç lapası hastalıklı yere bağlanır. Havuç suyu veya havuç tohumunun suyu içilmeye devam edilir.
12.  Mide yanması, Ekşimesi: Havuç suyu içilmeye devam edilir.
Havuç suyu sadece çizgi film kahramanlarının içtiği bir içecek değildir. İçerdiği besin ve mineraller mucizevi şifa kaynağıdır. Lezzetli tadının yanında birçok hastalıktan korunma ve tedavi özelliği vardır. Başta cilt ve saç sağlığı olmak üzere sindirim sistemi ve kalp damar sağlığı için önemlidir.
Kanseri önleyici özelliği vardır. Mesane, kolon ve meme kanserlerini engellediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İçerdiği protein kemik yapısı için çok önemlidir. Kemik sağlığının korunmasını sağlar ve kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Karaciğeri temizler. Düzenli olarak havuç suyu tüketmek karaciğerde oluşan toksinlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Ciltlerde meydana gelen kuruluk ve yara izlerini giderir. Bunun yanında aknelerin önlenmesinde etkilidir.
Ciltlerde meydana gelen güneş hasarlarını giderir. Kırışıklık ve cilt sarkmalarının önünü alır. Sağlıklı cilt için çok faydalıdır.
Havuç suyu özellikle doğum öncesi bakımda anne ve çocuk için çok önemlidir.
Göz sağlığı için havuç suyunun faydaları çok fazladır. Gözlerde olabilecek rahatsızlıklara engel olur.
Kilo vermek için ideal bir besin kaynağıdır.
Kasların gelişmesine yardımcı olur
Demir ve oksijen kapasitesini arttırır.

Fazla Havuç Yemenin Bir Zararı Var mı?

Haftada 4-5 adet havuç yemenin genel olarak herhangi bir zararı bulunmuyor. Ancak bu miktarda havucu günlük olarak tüketmeye başlarsanız kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.
Aşırı miktarda havuç tüketmenin bir diğer yan etkisi ise cilt renginin turuncu havuca rengini veren karoten pigmenti nedeniyle sarıya dönmesidir. Bu renk değişimi özellikle ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde daha yoğun olabilir. Havuç yemeyi kestikten bir süre sonra cildiniz normal rengine dönecektir.
Havuç gibi besin lifi bakımından zengin sebze ve meyveleri aşırı miktarlarda tüketmek kalsiyum, bakır, demir, çinko gibi minerallerin vücut tarafından emilmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum uzun süre devam ederse bu minerallerin eksikliğine bağlı olarak bazı sorunlar yaşanabilir.
Böbrek sorunu olanlar yüksek miktarda potasyum içeren havucu dikkatli olarak tüketmelidir. Potasyum fazlası böbrek ve diğer organlara zarar verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder