Sayfalar

16 Mart 2018 Cuma

Mandalina


Ülkemizde ege ve akdeniz bölgesinde yetişen kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan mandalini hepimiz bilir ve severiz. Turunçgillerden, ılıman iklimlerde yetişen ve portakala çok benzeyen bir ağaçtan yetişen turuncu renkli, tatlı, kokulu, lezzetli bir meyvedir mandalin.
Bağışıklık sistemimizi güçlendiren besin kaynaklarından en başta gelenlerindendir.
Mandalina ağacı, kuraklığa portakaldan daha dayanıklıdır. Meyveleri soğuktan kolayca hasar görür. Sonbaharın erken döneminde yetişir. Don olayına maruz kalmadığı sürece ağaçta kalabilir. Ağacın soğuk direnci yüksektir; -15º C’de bile hayatta kalır. Mandalina ağacı bazı çeşitlerinde portakaldan daha küçük iken bazı çeşitlerinde aynı boydadır.


Mandalina Sonbahar - Kış mevsimlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Mandalina, taze olarak yenilebileceği gibi, kabukları kıyılarak tatlılara katılabilir. Gıda haricinde kabuklarından esans da elde edilir. Vitamin deposu olan mandalinanın kanserden diyabete, bağışıklık sitemini güçlendirmesinden cilt güzelliğine kadar birçok faydası vardır.

Mandalina Lif oranı yüksek olduğu için, diyabet, kalp hastalığı, kolon kanseri, obezite ve yüksek kolesterol riskini azaltır. Lif pektin içeriği sayesinde tokluk hissi verir. Ve yine pektin, kalori alımını azaltır.   Lif içeriği günlük posa ihtiyacını karşılayarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu da kolon, yemek borusu ve mide kanseri için koruyucu etki oluşturur. C vitamini deposudur. Soğuğa ve hastalıklara karşı vücut direncimizi artırır.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalığı riskini azaltır. Sağlıklı bir cilt ve cilt yenilenmesinin devamı için de C vitamininin önemi oldukça fazladır.
C vitamini antioksidan etkisi ile, kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşumunu önler.
C vitamini vücudumuzda kollajen üretimini artırarak, yaraların hızlı iyileşmesini sağlar ve vücuttaki dokuların düzenini sağlar.
C vitamini besinlerle alınan demirin bağırsaklardan emilimini artırır.

Mandalin Potasyum içerir. Potasyum kemik erimesini geciktirir, sağlıklı kemik yapısı için önemlidir. Düzenli potasyum alınması, kan basıncını düzenler bu da kalp sağlığı açısından önemlidir.
Mandalinin A vitamini içeriği yüksektir. A vitamini hücre büyümesi ve özellikle göz sağlığı için önemlidir. Beta kriptoksantin vücuttan iltihap oluşumuna karşı koruyucu etki oluşturur.
Mandalin B vitamini açısından zengindir. Başta sinir sistemi olmak üzere, hücre yenilenmesi açısından çok önemlidir. DNA ve RNA oluşumunu sağlayarak, sağlıklı yaşamın devamlılığını sağlar. Sinirleri yatıştırır. Uyku problemi yaşayanların yemekten sonra 1-2 adet mandalina tüketmesi, uyku düzeni sağlar.
Mandalin Folat içerir. Vücuttaki DNA değişikliklerini önler. Bu sayede kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Hesperidin içeriği sayesinde kollajen üretimini artırmada C vitamini ile beraber hareket eder. Bu etkisi de kansere sebebiyet verecek çevre etkenlerine karşı koruyuculuk sağlar.
Mandalin P Vitamini İçerir. Özellikle kabuğu P vitamini açısından zengindir. C vitamini ile beraber etkilidir. C vitaminin antioksidan etkisini artırarak kanser oluşumunu engeller. Özellikle alerjik bir bünyeye sahip olanlarda histamin salınmasını azaltarak, alerjik reaksiyonları azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder