Yaz
aylarının en mükemmel meyvelerinden bir tanesi de karpuzdur. Bizi hem
serinletir hem de hararetimizi giderir. Karpuz sağlığa şifalı gelen meyveler
sıralamasında ilk sıralarda yer alır. Karpuzun saçtan tırnağa kadar bütün
vücuda faydası olduğunu söylemek mümkündür.
%92’ni su oluşturduğu için serinletici ve nemlendiricidir. Yaz sıcaklarında bir diliminin bile içimize su
serptiği bu tatlı meyvenin verdiği serinliği yaz aylarında başka bir meyve
bulamıyoruz. A vitamini deposu olan karpuzun
gözleri dinlendirdiği ve beslediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenebilir.
-Böbreklere oldukça faydalıdır. Böbrekleri temizler. Çalıştırır.
-Kanı temizler. Vücutta ki kötü maddeleri atar. Bağırsakları çalıştırır ve temizler.
-Kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Kalbe fayda verir ve güçlendirir. Kalbi koruyucu etkisi vardır.
–Karpuz doğal bir şekerdir. Doğal olmayan şekerler gibi zararı bulunmaz. Zayıflamak için karpuz tüketimi önerilmektedir. İştahınız geldiği zaman bir dilim karpuz yemek iştahı kapatacaktır.
-Vücuda enerji verir. Serinletir. Yaz aylarının vazgeçilmezidir.
-Kemikleri güçlendirir. Kemik gelişimi için oldukça önemlidir.
-Kansere karşı korur. İçerisinde bulundurduğu mineral sayesinde kansere karşı etkilidir.
-Halsizlik ve yorgunluğu alır. Enerji sağlar.
Yaz aylarının bunaltan sıcağından kurtulmak istiyorsanız bir dilim karpuz yemek ile başlayabilirsiniz. Hem sıcaklıktan kurtaracak hem de sağlığınıza büyük faydalar sağlayacak bu şifalı mucizevî meyve yaz aylarında mümkün oldukça tüketilmelidir.
Karpuz
içerdiği bol miktardaki farklı vitamin ve mineraller yardımıyla çok geniş
yelpazade sağlığa katkı sağlamaktadır. Kanserle mücadeleden astım hastalığına, sindirim sisteminin düzenli
çalışmasından kalp sağlığına kadar birçok hastalıktan bünyeyi korur.
Karpuz Kardiyovasküler Sistemi ve Kemik
Sağlığını Korur:
Karpuzun bol miktarda içerdiği ‘likopen’ bizim kalp ve damar sağlığımız için
önemlidir ve ayrıca kemik sağlığını korumada önemli bir faktör olarak kabul
edilmektedir. Bunun yanında kan basıncını düzenler. Likopen açısından
zengin gıdalar tüketen kişiler daha güçlü ve sağlıklı kemik yapılarına
sahiptirler. Karpuz ayrıca kemik ve iskelet yapısını güçlendiren kalsiyum ve potasyum ihtiyacını
karşılar.
Karpuz Vücuttaki Yağı Azaltır: Karpuz sitrülin
üreten yağ hücrelerindeki yağ birikimini azaltmayı sağlar. Sitrülin, böbrek
yardımıyla arjinine dönüşen bir amino asittir. Karpuz, yağ yakıcı özelliği ile
bünyede bulunan fazla yağı yakar ve kilo vermeyi sağlar. Ayrıca bu işlem ile
birlikte böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını da engeller.
Karpuz Antienflamatuar ve Antioksidan
Desteği Sağlar: Karpuz flavonoidler, karotenoidler ve triterpenoidler
gibi fenolik bileşikler bakımından zengindir. Karpuz, karotenoid likopen
inflamasyonunu azaltır ve serbest radikallerin nötralize edilmesini
sağlar. Antioksidan özelliği ile bünyede bulunan birçok parazit ve serbest
radikalleri kolay bir şekilde dışarı atar.
Karpuz Böbrek Sağlığına Katkı Sağlar: Karpuz, doğal bir
idrar söktürücü olduğu için idrar akışını hızlandırır. Bunu yaparken böbrekleri
zorlamaz. Karpuzun bu özelliği böbreklerin işini kolaylaştırırken, karaciğerin
de sağlıklı ve yorulmadan çalışması için katkı sağlar.
Karpuz Kas ve Sinirleri Destekler: Potasyum bakımından
zengin olan karpuz harika bir elektrolit görevi görür. Bu özelliği ile
vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur.
Potasyum sinirlerle alakalı uyarmaları olumlu etkilerken kasları
güçlendirir.
Karpuz Göz Sağlığı İçin Faydalıdır: Karpuz gözlerin
retina pigmentleri üretmesine yardımcı olur ve Beta karoten açısından
zengin olduğu için gece körlüğüne yakalanma riskini azaltır.
Bağışıklık Sitemine Katkıda Bulunur: Karpuz C vitamini
açısından zengindir. C vitamini hücre sağlığının korunması için önemli bir
vitamindir. karpuzun bu özelliği bağ dokusunu korur.
Karpuz Astımı Önleyebilir: Yüksek miktarda
karpuz tüketenlerin astım hastalığına yakalanma riski tüketmeyenlere göre daha
azdır. Bol miktarda C vitamini içeren karpuz, astım
ataklarının şiddetini azaltabilir.
Karpuz Kan Basıncını Düzenler: Karpuz kan
basıncını düzenleyerek bir bakıma kalp sağlığını da korumaktadır. Bunun yanında
inme ve felç gibi riskleri azaltır. Günlük 3-4 dilip karpuz tüketimi özellikle
yaşlılarda yaz aylarında görülen kalp sorunlarının giderilmesine yardımcı
olabilir.
Karpuz Kuvvetli Bir Antioksidandır: Karpuz çok iyi
derecede C vitamini içermektedir ve diğer birçok hastalığın yanında kansere
neden olan serbest radikallerle mücadele eder ve vücudun hastalıklara yakalanma
riskini azaltır.
Karpuz Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Karpuz iyi miktarda
lif içermektedir ve lif içeren bütün meyve ve sebze gibi sindirim sistemi için
faydalıdır. Kabızlığı giderici özelliği vardır. Mide sağlığını korur.
Kas Ağrılarını ve Uykusuzluğu Giderir: Karpuzun diğer bir
faydası da uykusuzluk ve kas ağrılarını gidermesidir. Bu
özelliğinden dolayı karpuzun ayrıca sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi
olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Karpuz Cilt Sağlığını Korur: Karpuz cilt ve saç
sağlığı için önemli besinler içermektedir. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını
sağlayan, saçların kırılmasını engelleyen A vitamini karpuzda bol miktarda
vardır.
Karpuz Suyunun Faydaları:
Karpuz
suyunun kırmızı ve mükemmel tadının yanında sağlık açısından da birçok faydası
vardır. Çok güçlü bir antioksidan olmasından dolayı kalp, mide, bağırsak başta
olmak üzere birçok organın sağlığını koruduğunu söylemek mümkündür. Serbest
radikaller ile mücadele ederek metabolizmayı ve bağışıklık sistemini
hastalıklara karşı korur.
İşte karpuz suyunun faydaları:
Karpuz suyu, kanserle mücadelede bünyeye yardımcı
olur. Yüksek miktarda likopen içermesi sayesinde kolon, pankreas ve mide
kanserlerine yakalanma riskini azaltır.
Karpuz suyu ayrıca cilt ve deri kanserine yakalanma
riskini azaltır. Günlük bir bardak karpuz suyu ayrıca kabızlık sorunlarını
giderebilir.
Karpuz suyu kan akışını hızlandırır ve damar
tıkanıklıklarını engeller.
Karpuz suyunun cinsel isteği arttırdığını belirten
sağlık uzmanları vardır.
Yapılan deneyler sonucu karpuz suyunun kilo vermeye
yardımcı olduğu anlaşılmıştır.
Karpuz suyu iltihap ve enfeksiyon sorunlarını
giderebilir.
Karpuz suyunun böbreklere faydası vardır.
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları:
Karpuz
dünya çapında çok popüler bir meyve türüdür ve sağlık açısından inanılmaz
faydaları vardır. Fakat aynı şeyleri karpuz çekirdeği için söyleyemeyiz. Bunun
sebebi karpuz çekirdeğinin öneminin ve sağlığa olan faydalarının daha önce
bilinmiyor olmasıdır. Son yapılan bilimsel çalışmalar karpuz çekirdeklerinin de
sağlık açısından çok faydalı olduğunu ortaya koymuştur.
Karpuz çekirdeğinin faydaları şu şekilde
sıralanabilir:
Karpuz çekirdekleri vücudun ihtiyaç
duyduğu amino asitleri karşılar.
Günlük ortalama 100 gramlık karpuz
çekirdeği tüketimi çok iyi miktarda magnezyum ihtiyacını
karşılar.
Karpuz çekirdekleri kalp damar
hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelir.
Karpuz çekirdekleri cilt sağlığı için
faydalıdır.
B vitamini açısından karpuz çekirdekleri
zengindir. Karpuz çekirdeği, sinir sistemini ve bağışıklık sistemini
güçlendirirler.
Karpuz çekirdekleri diyabet
hastalarına da iyi gelir. Bir litre suda 45 dakika kaynatılarak günde bir
bardak şeklinde tüketilebilir.
Karpuz çekirdekleri hafızayı
kuvvetlendirir.
Karpuz çekirdekleri akne hastalığına
iyi gelebilir, cildi yumuşatır.
Karpuz kabuğunun bu faydaları dışında
saç sağlığı için faydaları vardır. Karpuz çekirdeği, saçların kırılmasını engeller
ve saç dökülmesine çözüm olabilir.
Karpuzun Zararları: Karpuzun tüketiminin sağlık açısından herhangi bir
riski yoktur, sadece aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir.
Aşırı karpuz tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve bulantı gibi yan
etkilere neden olabilir.
Çocukların aşırı tüketmesi durumunda deride kızarma
olabilir.
Kanlarında fazla potasyum olan kişiler tüketimine
dikkat etmelidirler, aşırı tüketim potasyum miktarını arttırır ve kas
sorunlarına neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder