Sayfalar

24 Şubat 2018 Cumartesi

Turpun Faydaları


Turp en iyi bildiğimiz yiyeceklerden biridir. Genellikle kışın soframızdan eksik etmeyiz. Turp çiğ olarak, pişirilerek ya da turşusu yapılarak yenmektedir. Turp tohumlarından elde edilen yağlarda kullanılmaktadır. Turp meyvesinden başka yaprakları, çiçekleri ve tohumları da şifa kaynağı olarak da kullanılabilmektedir. yani Turp; tohumu, kökü ve yaprağı ile beraber tam bir şifa kaynağıdır. Turp soğanla birlikte yendiğinde gaz problemi olmayacağı için herkese tavsiye edilebilir.


Büyük ve küçük turp adı altında genel olarak sınıflandırılmaktadır. Büyük turpun içeriğinin yüzde 85 ini su yüzde 15 lik kısmını ise mineraller oluşturmaktadır. Küçük turp‘ta bu oran yüzde 50 yüzde 50 olduğundan, küçük turp daha faydalıdır.
Turp mukus ve balgam üzerinde çözücü özelliğe sahip bir uçucu içermektedir. Ayrıca sindirim sıvılarının salgılanmasına yardımcı olan değerli enzimleri de içerir. Havuç suyu ile birlikte harmanlanmış turp suyu vücut temizliğine ve sindirim sisteminin daha güçlü olmasında fayda sağlar. Aynı zamanda solunum organlarını da geliştirerek daha rahat nefes alış verişi yapmamızı sağlar.

Turp’un Hastalıklar Üzerindeki Etkiler ve İçeriği

Turp karaciğer ve mide hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Kandaki oksijen kaynaklarının artmasını sağlar. Sarılık tedavisinde kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesinde yardımcı olur. Bu konuda siyah turp daha etkili olabilmektedir.
Genel olarak turp solunum bozukluklarını rahatlatır, bronşit, ateş, astım, idrar enfeksiyonları, böbrek bozuklukları, kabızlık, hemoroid, karaciğer ve safra kesesi problemleri, cilt bozukluklarını ve birçok kanser gibi hastalıkları ve olumsuzlukları tedavi edilmesinde içeriği sayesinde yardımcı olur. Aynı zamanda zayıflamak isteyenlerinde diyet listelerinde rahatlıkla kullanacağı bir besin kaynağıdır.
İçeriğinde Yağ ve kolesterol oranları oldukça düşük olan bu besin kaynağımız B2 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini ve C vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, diyet için gerekli lifler, potasyum, klor, silikon, sodyum ve kükürt ihtiyaçlarımızı da karşılar.
Turpun Yan Etkileri
Normalde bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak mide rahatsızlıkğı olanlarda yanma ve gaz yapabilir.Hazmı zor olan turbun yaprağı ile beraber tüketilmesi hazmı kolaylaştırır.
Turpun Faydaları:
Eklem yerleri iltihabı : Eklem romatizması ve iltihabı olanların iyice çiğneyerek uzun süre turp yemeleri faydalı olur.
Öksürük, bronşit : Turp pişirilip yenirse öksürüğe ve bronşite çok faydalıdır. Rendelenip kavrulan turbun suyu bal ile tatlandırılarak içilmelidir.
İdrar söktürücü : Turp salata olarak yenmeye devam edilir.
Vücuda kuvvet verici : Turp tohumları övülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
Karaciğer temizler, öd söktürür : Her gün 1 çay bardağı turp suyu (rendelenip ve bekletilerek turp suyu çıkartılabilir)  balla tatlandırılarak içilir.
Yaraları iyileştirir : Turp tohumu sirke ile kaynatılıp balla krem yapılır, yaralara sürülür.
Saçlara kuvvet verir : Turp, uzun süre sarımsakla beraber yenmeye devam edilirse saçları kuvvetlendirir, dökülmesini önler.
Böbrek taşlarını döker : Siyah turp, rendelenir suda bekletilir, balla karıştırılarak aç karna içilir. (15 günden fazla içmek böbreğe zararlıdır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder