Sayfalar

17 Şubat 2018 Cumartesi

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak özellikle eski çağlarda Çin, Yunanlılar, Romalılar, Hindular ve Babilliler tarafından  bağırsak solucanları ve parazitleri atılması için kullanılmıştır.
Sarımsak yaklaşık olarak 60 tür mantar çeşitlerini, 20 tür bakteri çeşitlerini ve en güçlü virüslerin bile öldürülmesinde etkilidir.  Bu parazitleri öldürüyor ve ikincil mantar enfeksiyonlarının kontrolünde, hafifçe eleme uyarıcı ise detoks ve parazit toksinlerin neden olduğu oksidasyona karşı korunması için antioksidan özelliklere sahip bir geçmişe sahiptir. Bu parazitleri öldürmede aktif bileşikler olan allicin ve ajoene sarımsak bünyesinde bol miktarlarda bulunmaktadır. Sarımsak bağırsaklarda meydana gelen ve besin zehirlenmelerine sebebiyet veren bakterileri öldürmekte 100 kat etkili antibiyotiklerden biri olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.


Doğal bir antibiyotik etkisine sahip olan sarımsak, özellikle temizleyici etki gösteren bir antioksidandır. Sarımsak içeriğindeki birçok bileşikler sayesinde astım, bakteri enfeksiyonları, bronşit, kanser, zayıf kan dolaşımı, soğuk algınlığı, kolit , öksürük, sindirim problemleri, ateş, gaz, grip, yüksek tansiyon, bağırsak enfeksiyonları, akciğer hastalıkları, paraziter ishal, siğiller, solucanlar, kan temizleyici, detoks karaciğer, mukus, prostat, boğaz ağrısı, diş ağrısı, tümörler, boğmaca ve mantar enfeksiyonları, mide kanserleri hastalıklarına karşı oldukça faydalı ve etkili sonuç göstermektedir.

  Dolaşım ve üriner sistemleri için doğal bir besin kaynağıdır. Sarımsak normal dolaşımı destekleyen mide dokularını besler, kan basıncını düzeltir ve vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olma yeteneğini korumaya yardımcı olur. Ayrıca kolesterol ve kan yağlarının azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Yan Etkisi
Normal kullanımda herhangi bir yan etkisi yoktur. Günde 3-5 dişten fazla yenmesi uygun değildir. Çok yenildiği taktirde bazı kişilerde zehir etkisi yapmakta mide, karınağrısı ve mide bulantısı yapmaktadır. Kokusundan dolayı yutulan sarımsak mideyi tahriş edip ülsere sebebiyet verebilir. Süt emziren kadın çok az yiyebilir, çünkü bebekte karın ağrısı yapabilir. En malum zararı kokusudur.
Telafisi
 Sarımsak kokusu yüzyıllardır şikayet edilen bir durumdur. Çözümde bulunamamıştır. Kokuya sebep olan kükürtlü allicin maddesidir. Bu kükürt bileşenleri vücuttan solunum, ter, sidik ve dışkı ile çıkar. Aç iken yutmamak gerekir. Midede yanma yapacak olursa cacık ile yenmelidir.Dolunay’da dikilen sarımsak az koku yapar.
Şifaları
Damar sertliği: Sarımsağın kalp damar hastalıklarına iyi geldiğini artık herkes öğrenmiş bulunmakta. Damarları genişletir, kanı temizler.
Kalp hastalığı: Sarımsak iyice ezilip limonla beraber içilir.
Sarımsak mantarları öldürür. Ezilerek sirkeye karıştırılan sarımsak, mantarlı yerlere sürülürse faydalıdır.Sarımsak ve soğanın pişilerek daha faydalı olacağı belirtilmekle beraber birçok aktif maddenin yok olacağı da bir gerçektir. Pişirilerek vede çiğ yenen sarımsak tansiyonu düşürür.
Sarımsak yemek menenjite iyi gelir.
Sarımsak virüslerin çoğalmasını engeller.
Boğaz intihabı, sarımsak ezilip sütle içilir.
İdrar söktürücü, sarımsak ezilip bal şerbeti ile içilir.
Bağırsak parazitleri, sarımsak ezilir, pelin otu ve papatya, civan perçemi karışımından yapılan çaya atılıp aç iken içilir 1-2 saat hiçbir şey yenmez ardından müshil sinameki çayı alınır. İshal olduktan 1 saat sonra yemek yenilir.
Güneş çarpmasıAsırlardır sarımsak güneş çarpmasına karşı kullanılır.
Balgam söktürücü: Sarımsak ezilip balla macun yapılarak yenirse balgamı söker.
Sarılık: Balla yapılan sarımsak macunu kanı temizler, karaciğeri düzene sokar, sarılığı tedavi eder.
Nasır ve siğil: Sarımsak ezilip az zeytinyağı karıştırılıp nasırlı veya siğilli yere bağlanır. 2-3 gün sıcak suda bekletilir.
İyileşmeyen yaralar: Sarımsak ezilir zeytinyağı ve balla krem yapılıp iyileşmeyen yara ve çıbanlara sürülürse kısa sürede iyileşir.
Göz rahatsızlıkları: Sarımsakta A vitamini bulunduğundan gece körlüğüne faydalıdır. Kalp ve gözardı kaslarına giden kılcal damarlardaki kan dolaşımını güçlendirdiğinden gözün görme gücünü artırır.
Kanser: Son zamanlarda yapılan araştırmalarda sarımsak yenen ülkelerde kanser hastalığına daha az rastlandığı gözlenmiştir.
Şeker hastalığı: Sarımsağın bileşimindeki cystein, inulin ve benzeri bileşimler nedeniyle sarımsak hem kanı temizler hemde şekeri düşürür.
Kabızlık giderici: Sarımsak ezilir ılık suyla yada bal şerbetiyle içilirse kabızlığı giderir.
Vücuda direnç ve kuvvet verir: Mısır’da piramitlerin yapımı sırasında, kölelere, soğan sarımsak ve turp yedirdikleri rivayet edilmiştir.
Saçkıran: Sarımsak ezilir kına bal ve zeytinyağıyla merhem yapılıp saçkıranlı yer ovuşturulur günde 2 kere tekrar edilip  tedavi 10gün sürer.
Sarımsak içeceği: Sarımsak güzel soyulup yıkanır, sonra ezilip, sonra limon suyuna katılıp 10 gün serin yede bekletilir, kekik ilave edilir. Bu suya bal ve sirke ilave edilebilir. Süzülüp kalp ve damar sertliği , tansiyon kafadaki uğultuyu bertaraf eder, bazı batılı kitaplarda limon yerine alkol tarifi vardır. Bu hem haram, hemde alkolde şifa yoktur.
Astım, verem, sarımsak yemek akciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kolesterol: Kalp sektesinin nedeni olan bu maddenin bağırsaklardan atılması sağlar.
Sinirleri teskin eder: Sarımsak yemeyi alışkanlık haline getirenler daha az kızar, sinirleri gevşer.
Allerji: Sarımsak allerjilere karşı vücudun direncini korur.
Kan pıhtılaşması, sarımsakın ihtiva ettiği yağlar kana karışınca kan sulanır, pıhtılaşması önlenir.
İhtiyarlık: Sarımsak yiyen ülkelerde insanlar120 yaşına kadar yaşamaktadır. geç ihtiyarlamaktadırlar.

2 yorum: