Sayfalar

23 Şubat 2018 Cuma

Maydanozu Tanıyor ve Biliyormuyuz?

Maydonozu sanırım hepimiz biliyoruz. Oldukça besleyici olan maydanozu yıl boyunca bulabilirsiniz. Maydanoz, dünyanın en popüler bitkilerindendir. Maydanoz kereviz ile ilişkili bir ottur. Doğranmış taze maydanoz içerisinde bulunan vitamin ve minarelleri bilseydiniz sofranızdan eksik etmezdiniz. Sizlere sürpriz gelecek içerik hakkından bilgi vermek istiyoruz: Vitamin K,  vitamin C, vitamin A, folat, demir, bakır, potasyum, magnezyum, lif, kalsiyum, manganez, fosfor, çinko, vitamin B.
Maydanozda Başka Ne İçerikler Bulunuyor?
Bir maydanoz demeti yukarıda saydığımız benzersiz sağlık yararları sağlayan sıra dışı iki bileşen de içerir. Birinci tip, uçucu yağ bileşenleridir – Bunlar arasında miristin, limonen, öjenol ve alfa-tüyen  bulunur. İkinci tip bileşen ise flavonoidlerdir – apiin, apigenin, crisoeriol ve luteolin bunlara örnek olarak verilebilir. Maydanozun uçucu yağları, özellikle tümör oluşumunu etkisiz kıldığı ve  akciğerlerde tümör oluşumunun engellendiği gösterilmiştir. Maydanozun uçucu yağları onu “kimyasal koruyucu” bir gıda ve özellikle de belirli kanserojenler türlerini (örn. Sigara dumanı ve kömür ızgarası dumanının bir parçası olan benzopirenler) etkisiz hale getirecek bir yiyecek olarak nitelendirir.
Anti-Oksidan Besin Öğelerinin Zengin bir Kaynağı: Maydanozdaki flavonoidlerin özellikle luteolin’in, antioksidan olarak işlev gördüğü gösterilmiştir. Maydanoz ekstraktları hayvan çalışmalarında kanın antioksidan kapasitesini arttırmaya yardımcı olmak için kullanılmıştır. Uçucu yağlara ve flavonoidlere ek olarak maydanoz C vitamini için mükemmel bir kaynaktır ve iyi bir A vitamini kaynağıdır. C vitamininin birçok farklı fonksiyonu vardır. Vücudun birincil suda çözünür antioksidandır, vücutta tehlikeli serbest radikal oluşturur. Yüksek seviyelerde serbest radikal, ateroskleroz, kolon kanseri, diyabet ve astım dahil çok çeşitli hastalıkların gelişmesine ve ilerlemesine katkıda bulunur. C vitamini içeren gıdaları tüketen kişilerde bu risk azalmaktadır. C vitamini osteoartrit ve romatoid artrit gibi durumlarda yararlı bir anti-inflamatuar ajandır. Ve bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Tekrarlayan kulak enfeksiyonlarını veya soğuk algınlığını önlemede de faydalı olabilir. Beta-karoten, önemli bir antioksidan, vücudun yağda çözünen bölgelerinde bulunur. Beta-karoten açısından zengin gıdalar içeren diyetler, ateroskleroz, diyabet ve kolon kanseri gibi durumların gelişimi ve ilerleme riskini azaltır. C vitamini gibi beta-karoten de astım, osteoartrit ve romatoid artrit şiddetinin azaltılmasında da yardımcı olabilir. Ve beta-karoten vücudu tarafından güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemli bir besin olan A vitamini ile takma adı “anti-enfektif vitamin” haline dönüştürülür.
Sağlıklı bir Kalp için Maydanoz: Maydanoz, en önemli B vitaminlerinden biri olan iyi bir folik asit kaynağıdır. Vücutta çok sayıda rol oynamasına rağmen, kardiyovasküler sağlık ile ilgili en kritik rollerden birisidir. Maydanoz gibi folik asit bakımından zengin gıdaların tadını çıkarmak, bu hastalıkları olan ya da önlemek isteyen kişiler için özellikle iyi bir fikirdir. Folik asit ayrıca uygun hücre bölünmesi için kritik bir besindir ve bu nedenle hızla bölen hücreler (kolon ve kadınlarda serviks) içeren vücudun iki bölgesinde kanser önleme açısından hayati derecede önemlidir.
Romatoid Artritten Koruma: Maydanoz gibi C vitamini bakımından zengin gıdaların insana inflamatuar poliartrite karşı koruma sağlamaktadır. En düşük miktarda C vitamini açısından zengin gıdaları tüketen kişilerde artrit görülme olasılığı en fazla olanları tüketenlerin üç katından fazladır. Böylece, bir dahaki sefere maydanozunuzda bir garnitür olarak tabağınızda görünür, gerçek değerini fark edin ve sağlığınızı iyileştirme yeteneklerine katılın. Ek bir avantaj olarak, yemek bitiminde maydanozun efsanevi kabiliyetini ve nefes temizlemeyi de seveceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder