Sayfalar

17 Şubat 2018 Cumartesi

Adaçayının Faydaları

Yurdumuzda Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. İzmir Bölgesinde ise tarımı yapılmaktadır. Adaçayının Latince adı Salvia’dır. Latince bu isim iyileştirici anlamında kullanılır. Adaçayının 90’a yakın çeşidi olduğu göz önüne alınırsa Akdeniz ve Ege Bölgesinin kıyı kesimlerinde olduğu kadar batı Anadoluda’da bu bitkinin doğal olarak yetişmesi normaldir. Adaçayı bitkisinin en çok kullanılan üç türü vardır. Bunlar Tıbbi adaçayı, Ayıkulağı ve Anadolu Adaçayı‘dır. Bahçelerde ve Ege’nin kıyı bölgelerinde tarımıda yapılmaktadır.


Adaçayı Bitkisinin yara iyileştirici olması, uyarıcı olması, akciğer şişmesinde kullanılması, gaz söktürücü özelliğinin olması, menstrüasyon düzenleyici olması, safra söktürücü olması bilinmektedir. Ayrıca adaçayı bitkisi terlemeyi dengeleyen doğal şifalı bir bitkidir. Çok terleyen bir insanda terlemeyi önleyeceği gibi az terleyen bir insanında terlemesini arttırabilecek özelliklere sahiptir.
Tıbbi olarak kullanıldıkları hastalıklar ise Akciğer şişmesi, astım, bitkinlik, böcek sokması, tütün kullanımını düşürme, dezenfekte etmede, diş eti hastalıklarında (her türlü diş eti iltihabında kullanılır) , saç bakımında, şeker düzenlemesinde, terleme dengeleme de, menepoz ve yüz rengi düzenlemedir.
Adaçayı’nın bilinen tıbbi özellikleri bakımından en çok kullanılan üç türününde toplanma şekilleri aynıdır.
       Adaçayı bitkisi toplanırken dikkat edilmesi gerekilen hususlar ise şunlardır.
1.   Adaçayı bitkisi yaprakları çiçek açmadan toplanır.
2.   Yüksekte gölge altında kuru havalarda kurutulması yapılır. Adaçayı kurutulmak için yere veya bir zemine serildiğinde üstüste çok fazla serilmez. Adaçayının iyice kurultulması önerilir. Kurutulmuş adaçayı bir bez tülbent ile sarılarak muhafaza edilir veya bir kaba konuluyor ise bu kabın ağzı tülbent veya keten bir bez ile kapatılır.
3.  Adaçayının kurutulması ve muhafazası yapıldıktan sonra saklama süresinin bir yılı geçmemesi önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder